Wanneer je kiest, of koos, voor een nieuw systeem, sta je al snel voor de keuze: wat te doen met informatie in je oude systeem? En naast die nieuwe applicatie gebruiken medewerkers veel andere toepassingen ter ondersteuning van hun eigen werkzaamheden. Zij leggen daarin ook specifieke informatie vast. Soms wil je die informatie ook in je nieuwe systeem centraal beschikbaar krijgen. Zo sta je ineens voor complexe architectuurvraagstukken. Wat is de bron van bepaalde informatie? Waar moet je koppelingen realiseren tussen verschillende oplossingen? Dat zijn behoorlijk complexe vraagstukken in een wereld waar alles met elkaar verbonden is. Anderzijds bieden laagdrempelige API’s en (inter)nationale standaarden ontzettend veel mogelijkheden. Wij helpen je graag met het vormgeven van een plan en vervolgens de realisatie daarvan. En wat blijkt? Het hoeft niet altijd zo complex te zijn!
En dataconversie? Dat is een omstreden maatregel voor het overhalen van informatie die vaak niet veelvuldig meer geraadpleegd wordt. Informatie gaat verloren. Vroeger was het archief vaak minder goed op orde en “garbage in = garbage out”.
Het lijkt dus een dure maatregel voor die paar keer dat je een klein deel van de gemigreerde informatie nog raadpleegt. Helemaal waar, maar als we kijken naar de kosten van niet migreren, dan zijn die vaak nog veel hoger. Je hebt je informatiebewaarplicht en daarnaast kost een lokaal geïnstalleerde applicatie daarvoor in de lucht houden veel geld. Dit vraagt om een eigen ondersteunende infrastructuur en platformen en al het noodzakelijke beheer. Je moet blijven denken aan noodzakelijke software-updates en de onderliggende platformen, al was het alleen maar om van een veilige omgeving gebruik te blijven maken. Los van de hiermee gemoeide kosten wordt dit een blok aan je been in de ICT-meerjarenplanning, bijvoorbeeld wanneer je de volledige stap naar de cloud wenst te zetten.
Onze visie op migreren is daarom eenvoudig. Draag zoveel mogelijk gegevens vervroegd over en migreer de overige gegevens naar je nieuwe systeem. Standaardisatie van informatiemodellen maakt conversies tegenwoordig vaak veel eenvoudiger dan vroeger.
Koppelingen tussen verschillende oplossingen, zorgen ervoor dat je in verschillende systemen met de juiste en accurate informatie werkt. Klanten willen een totaalbeeld via één kanaal, afdelingen willen van elkaar weten waar ze mee bezig zijn, het management wil betere informatie over de prestaties.
Er zijn legio redenen om applicaties te koppelen. Maar binnen IT-projecten is het nog weleens een hoofdpijndossier. Ons advies is om altijd vast te houden aan standaarden. Soms brengt dit niet de meest ultieme oplossing, maar vaak boek je met een dergelijke standaardkoppeling al een enorme winst ten opzichte van niet gekoppelde systemen.
Bij afwijking, of uitbreiding op de standaard wegen de zorgen en extra benodigde tijd in realisatie en beheer vaak niet op tegen de aanvullende voordelen. Standaarden hebben zich de laatste jaren enorm doorontwikkeld en laagdrempelige API’s maken het koppelen van applicaties vaak veel eenvoudiger dan vroeger.
Wij adviseren je graag over de mogelijkheden en wegen dan gezamenlijk alle voors en tegens zorgvuldig tegen elkaar af. Zo kom je tot een goed samenhangende en samenwerkende IT architectuur, met minimale investeringen en kopzorgen.
Wij hebben een whitepaper voor je klaarstaan waarin we onze visie en zienswijze rondom Common Ground in de Overheidsmarkt uitleggen. Common Ground ondersteunt de behoefte aan een nieuwe, moderne, gezamenlijke informatievoorziening voor het uitwisselen van gegevens. Het huidige stelsel voor gegevensuitwisseling maakt het soms lastig om snel en flexibel te vernieuwen, te voldoen aan privacywetgeving en efficiënt om te gaan met data. Dat kan de verbetering van de dienstverlening in de weg staan. Lees eens rustig na wat er allemaal bij komt kijken en waar je volgens ons rekening mee moet houden, er zitten veelbelovende aspecten aan deze ontwikkeling, maar wel met wat haken en ogen.
Wij helpen je graag verder. Neem gerust contact op, of schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Paul Jeurissen
Technical Consultant, Visma Circle
Stefan Wenink
Directeur, Home Instead Amsterdam
Ludwig van Dijk
Teammanager ICTAR/DIV, Gemeente Almere
Gerard van der Hoeven
Hoofd afdeling Dienstverlening, Gemeente Weert
Monique Lammerinks
Teamleider Studentenadministratie
Chris van den Hoven
Senior IT Projectmanager, Waterschap Brabantse Delta