Digitale technologieën bieden kinderen en jongeren tal van geweldige kansen en hulpmiddelen, maar opgroeien met een online aanwezigheid brengt ook tal van nieuwe risico's met zich mee. Vandaag, dinsdag 8 februari, vieren we de 19e editie van de dag voor een veiliger internet. Het thema is "Together for a better internet " met als doel van het internet een veiligere en betere plek te maken - en daarbij kunnen we allemaal een belangrijke rol spelen.
De (letterlijk) dag voor een veiliger internet is een wereldwijde campagne die begon als een initiatief van het EU-project SafeBorders in 2004 en het jaar daarop uitgroeide tot een van de eerste acties van Insafe, een Europees netwerk van centra voor een veiliger internet.
Met de hulp van veel verschillende belanghebbenden werken alle nationale centra nauw samen met jongeren om hun veiligheid op het internet te verbeteren door voortdurend bewustmakings- en educatieve campagnes te voeren en te zorgen voor hulplijnen.
De dag heeft tot doel een veilig, verantwoordelijk, kritisch en positief gebruik van digitale technologie door jongeren te bevorderen, en vandaag heeft deze wereldwijde online-gemeenschap ook buiten Europa voet aan de grond gekregen en wordt hij in ongeveer 200 landen over de hele wereld gevierd, en zijn er zelfs comités voor de dag van veiliger internet opgericht om de campagne kracht bij te zetten.
Kinderen, maar ook veel volwassenen, hebben niet altijd voldoende inzicht in de digitale voetafdruk die zij achterlaten en de gevolgen die hun online delen met zich mee kan brengen. Het is belangrijk om goed te begrijpen welke gegevens met wie worden gedeeld en wie wat kan zien. Daarom mogen persoonlijke gegevens zoals naam, woonplaats, telefoonnummer, geboortedatum, e-mail, school en adres niet worden gedeeld of gebruikt in schermnamen, en moeten zij ook voorzichtig zijn met het soort foto's dat zij delen, aangezien deze opnieuw kunnen worden gedeeld met anderen buiten een vriendengroep en het kind snel de controle kan verliezen over wie toegang kan krijgen tot de foto.
Ze moeten ook opletten met wie ze online praten en wat als ongepast wordt beschouwd - en hoe ze dit moeten melden. Je weet immers nooit wie je vrienden, die je online hebt gemaakt, echt zijn en het risico om te worden gepromoot of misbruikt is altijd aanwezig, ook al is het misschien moeilijk op het eerste gezicht te zien. Privacyinstellingen moeten daarom altijd worden gecontroleerd en ouders moeten vriendenlijsten op sociale media altijd in de gaten houden. Cyberpesten is ook een probleem waarmee veel jongeren te maken krijgen en het is belangrijk te weten hoe je dit kunt melden.
Er is ook veel inhoud op sociale-mediaplatforms, onlinespelletjes, fora, websites enzovoort die niet geschikt is voor de leeftijd of schadelijk is voor kinderen, en zij moeten weten hoe zij op een verantwoorde manier op deze platforms kunnen navigeren. Dit geldt ook voor commerciële activiteiten. Aangezien veel online advertenties verborgen of vaag zijn, is het belangrijk maatregelen te nemen om te voorkomen dat kinderen in marketingconstructies trappen en geld uitgeven in apps, games of op websites. Kinderen moeten worden aangemoedigd hun persoonlijke gegevens privé te houden, spam en pop-ups te negeren en een familieaccount te gebruiken wanneer zij online registratieformulieren invullen.
Deze items over Dienstverlening