Mondige inwoners, ondernemers en andere belanghebbende weten jouw organisatie steeds makkelijker te vinden voor tekst en uitleg. In 2022 kwam de opvolger van de Wet openbaarheid bestuur, de Wet open overheid (Woo), met een heel nieuw ingrijpend uitgangspunt; alles is openbaar, tenzij. De Woo is wat dat betreft heel anders.
Wellicht is jouw organisatie al gestart - met hulp van jouw webmasters en content beheerders - om alles op de website te plaatsen. Maar, het stuwmeer aan informatie dat je uiteindelijk veilig én gestructureerd openbaar zult moeten maken, creëert voor alle betrokkenen al snel een onwerkbare situatie. Nog even los van de zorgen bij je documentaire informatieverzorgers of alles nog wel voldoet aan de Archiefwet.
Sluit je dan ook even aan op de verplichte landelijke Woo-index, waarbij de ontwikkelingen niet stilstaan? Het is tijd om dit op een doordachte wijze op te lossen.
Het actief publiceren van informatie is voor veel organisaties nieuw en dan is het prettig als dit eenvoudig werkt. Daarbij is het van belang dat de gepubliceerde informatie aan een bepaalde kwaliteitsnorm voldoet. Onze softwareoplossing voor de Wet open overheid, Djuma OpenInfo, helpt jullie stap voor stap door het publicatieproces. Je stemt met belanghebbenden op een beveiligde (zoals DigiD) manier af. Je lakt vertrouwelijke informatie weg via de anonimiseeroplossing en als laatste stap plaats je een digitaal stempel als waarmerk van jouw organisatie. Wel zo betrouwbaar in een tijd waarin er veel desinformatie wordt verspreid. Publiceren doe je vervolgens met een druk op de knop. En mocht er iets niet helemaal goed gaan, ben gerust, er is ook een depubliceer-knop.
Openbare informatie bevindt zich op allerlei plekken en applicaties in de organisatie. Daarom is het wel zo handig dat Djuma OpenInfo je helpt het overzicht te houden op alles wat je publiceren moet. Dit doen we door te integreren met andere applicaties (bijvoorbeeld: burgerzaken, sociaal domein, openbare ruimte, et cetera) en zelfs andere zaaksystemen.
Uiteindelijk willen we natuurlijk iedereen goed informeren met informatie op een goed vindbare logische plek. Laten we eerlijk zijn, als jij iets zoekt bij jouw gemeente, waterschap of provincie, dan ga je toch al snel daar kijken. Djuma OpenInfo biedt een eenvoudige Google-achtige zoekfunctie. Daarmee kun je snel de informatie vinden en dat niet alleen, maar ook het dossier waarvan deze deel uit maakt. Een inwoner is zo nog beter geïnformeerd over samenhangende informatie zonder ingewikkelde informatiecategorieën of andere onbegrijpelijke overheidsterminologie.
Eigenlijk is het heel simpel in het omgaan met Visma Circle:
Je werkt met MENSEN niet met consultants.
- Margreet van Alff-van Gorkum, Informatiemanager Gemeente Meppel
Wij zien Visma Circle niet alleen als leverancier van een product maar ook als een partner en Djuma maakt het zaakgericht werken weer leuk! Het zaaksysteem staat centraal in onze architectuur. Van daaruit verbeteren wij de dienstverlening blijvend en groeien, leren en ontwikkelen wij ons samen met Visma Circle.
- Joost van Bree, Gemeente Peel & Maas
De gemeente Weert realiseerde met de invoering van Djuma een doorbraak in het digitaal en zaakgericht werken.
- Gerard van den Hoeven, Hoofd Dienstverlening, Gemeente Weert
Visma Circle's oplossingen kenmerken zich door het toepasbaar maken van ambities, visies en projecten rondom informatiebeheer. Ze zijn al 20 jaar een betrouwbare partner.
- Ludwig van Dijk, Teammanager, Gemeente Almere
We hebben nu een volledig zaaksysteem inclusief de gewenste kaartfaciliteiten geheel volgens plan geïmplementeerd. Dit was niet mogelijk geweest als we niet als partners hadden samengewerkt.
- Chris van den Hoven, Senior Project Manager, Waterschap Brabantse Delta